Menn i mellomstore bedrifter har det mest krevende på jobben

Ny GAIS-rapport om arbeidslysten i små- og mellomstore bedrifter (SMB):

– Stor nytte for oss alle, både ledere og medarbeidere!

Foto: Else Halvorsen

Senter for God Arbeidslyst og SMB Norge har gjennomført en kartlegging av arbeidslysten blant ansatte i små- og mellomstore bedrifter.

Rapporten viser at det er mannlige arbeidstakere i bedrifter mellom 20 og 50 ansatte som har det aller tøffest på jobb for tiden.

Arbeidslysten er målt innenfor sju kategorier. Disse utgjør hovedstammen i hva som avgjør hvordan vi trives i og på jobben:

  • Mening.
  • Kollegaer.
  • Resultater.
  • Mestring.
  • Balanse.
  • Ledelse.
  • Medbestemmelse.

Scorer lavest i alle kategorier

-Dessverre avdekker denne kartleggingen som er gjort våren 2024 at menn i bedrifter mellom 20 og 50 ansatte scorer gjennomgående lavest innen alle kategoriene som er undersøkt, sier daglig leder i Senter for god Arbeidslyst, Kristin Fjellman.

– De tøffe tidene preger alle, men nå slår det ekstra hardt ut for de som jobber i små og mellomstore bedrifter, sier Jørund H. Rytman, adm.dir. i SMB Norge.

Toppledere i frykt

Den nye undersøkelsen viser at over halvparten av topplederne i de små og mellomstore bedriftene (SMB) lever i moderat til stor frykt for at negative hendelser i verden vil kunne ramme virksomhetene deres i tiden som kommer.

-Til sammen svarer 27 % at de lever i moderat frykt for verdenssituasjonen, med tøffe økonomiske forhold. Hele 22% lever i stor frykt, forteller Rytman.

Senter for God Arbeidslyst er tilknyttet det danske Videncenter for God Arbejdslyst og driver omfattende forskning og samfunnsanalyser knyttet til arbeidslyst i det skandinaviske arbeidsmarkedet. De har gitt ut en rekke rapporter om temaet i både Norge og Danmark.

SMB spesielt under lupen

I denne studien er det spesielt kartlagt forhold og sammenhenger i små og mellom­store bedrifter (SMB), med 1 – 100 ansatte. Alle tallunderlag er innhentet av Respons Analyse i forbindelse med utarbeidelsen av rapporten.

Kristin Fjellman forteller at målet med rapporten er å bidra med faktabasert kunnskap og inspirasjon til alle som ønsker å sette god arbeidslyst og arbeidsmiljø på dagsordenen:

-Håpet at vår innsikt og initiativ på feltet kan bidra til å løfte og styrke det moderne arbeidsliv i Norge, understreker lederen i Senter for God Arbeidslyst.

Denne GAIS-rapporten bekrefter både tidligere funn og avdekker nye. Tidligere indeksstudier i Norge og Danmark har slått fast at god arbeidslyst gir ansatte økt trivsel og livslykke. Bedrifter som øker arbeidslysten blant sine ansatte, øker også resultat, innovasjon og effektivitet.

 

Om GAIS – slik kan vi hjelpe din organisasjon:

God arbeidslyst er ferskvare. Akkurat som muskler og kondisjon kreves det kontinuerlig jobbing om den skal opprettholdes eller forbedres. God arbeidslyst er langt mer enn arbeidsglede. Det handler om hvorfor noen faktisk velger å stå opp å gå på jobb og andre ikke. Det handler om å høre til, bli verdsatt, utvikle seg og bidra. Det handler om økt livslykke.

Hva er status på din arbeidslyst akkurat nå og hva skal til for å øke eller opprettholde den fremover?

Krifa er stolte over og glade for å endelig kunne presentere vår anerkjente undersøkelse GAIS (God Arbeidslyst Indeks Score) på norsk. Undersøkelsen kan gjennomføres av enkeltpersoner og av både små og store grupperinger/arbeidsplasser.

Med GAIS kan du samle alle dine medarbeidermålinger på én plattform. Fra målinger av trivsel og medarbeidertilfredshet til lovpålagt arbeidsplassvurdering og tilbakemeldinger fra ledere.

Alt sammen slik at det engasjerer alle i din organisasjon og forbedrer arbeidsmiljøet og trivselen.

Senter for God Arbeidslyst driver omfattende forskning på arbeidslyst. Vi vet mye om hva som gir ansatte den gode arbeidslysten og trivselen på jobb, og hvordan dette bidrar til lavere sykefravær, lavere turnover og høyere måloppnåelse.

Vi kan ta ansvar for gjennomføringen av en undersøkelse hos dere. Den vil gi dere viktig innsikt i deres ansattes opplevelser og preferanser – og hjelper dere å jobbe videre med det viktigste.

Søk